Sæbemageri


Man skal bruge
- skåle af glas eller plastik
- 1 rustfri gryde, minimum 2 l.
- 1 lang, smal træ- eller plastikske. (Bodums kaffeskeer er gode).
- 1 stavblender eller en god tålmodighed
- 1 god vægt - nøjagtighed minimum 1 gram!
- 1 lille glas eller lignende til afvejning af kaustisk soda (Den må ikke bruges til andet!)

Ingredienser
- 175 g kokosolie (palmin)
- 110 g olivenolie
- 50 g rapsolie
- 125 g svinefedt
- 68 g natriumhydroxyd (kaustisk soda)
- 200 g destilleret vand

 •      5-10 gram af oliven- eller rapsolien kan erstattes af amerikansk olie eller hybenfrøolie, det giver en bedre sæbe.
 •      Ofte bliver vandet erstattet af urtethe. En enkelt gang lavede Uglemor snesæbe med frisk sne i stedet for vand.
 •      Det hænder også at vi laver mælkesæbe. Så bliver ludvandet lavet med den halve portion vand aftenen i forvejen. Næste dag blander Uglemor så ludvand og mælk lige inden det hældes i fedtstofferne. På den måde bliver mælken ikke svedet af, og mælkesæben beholder en hvidlig farve. Mælkesæbe skal ikke pakkes ind.

Fremgangsmåde
- Afvej alle ingredienser nøje. Natriumhydroxid må IKKE kommes i aluminiumsbeholdere.
- Hæld de flydende olier i en rustfri stålgryde, tilsæt fedt, voks og kokosolie, og lad det stå på varmen til alt er smeltet.
- Hæld vandet i en beholder af keramik, glas eller rustfrit stål (alt andet angribes af kaustisk soda). - Tag gummihandsker og sikkerhedsbriller på. Gå udenfor eller stå under emhætten. Tilsæt kaustisk soda (Kaustisk soda i vand, IKKE omvendt) under omrøring med en lang ske af enten plastic eller træ og rør indtil luden er klar igen. Indånd ikke dampene, de er ætsende.
- Når de to væsker begge er 40 - 50 grader varme, hældes luden i olieblandingen under omrøring. Ludvandet kan godt være koldere, men ikke (meget) varmere end olieblandingen.
- Rør og blend i små omgange indtil sporing: Piskeriset trækker spor i overfladen - det minder om kagecreme - tilsæt eventuelle farver eller dufte og hæld så massen i forme. Hvis du tilsætter citrusolie går det hurtigt! så vent med det til du er øvet.
- Lad sæben stå til næste dag eller næste igen.
- Tag sæberne forsigtigt ud af formene, de er stadig let ætsende og bløde.
- Skær sæben i passende stykker, hvis den er hård, kan man bruge en ”skæresnor” lavet af pinde og fiskesnøre (irrelevant hvis man bruger muffinforme).
- Lad sæberne stå og modne i 4-6 uger, skær eventuelle uskønne kanter af og brug dem!

                                             - o 0 o -

English: MotherOwl makes her own soap, but as you English speaking people have access to Miller soap, Majestic Mountain sage, and lots of other ressources, I see no idea in me repeating soapmaking 101.

If you want to know why homemade soaps are better, no one says it better than Deborah Niemann of Antiquity Oaks

But I would like to share a little tip: When making milk soap, I mix half the water with lye the night before soaping, and put the lyewater in the fridge. Next day I mix lyewater and milk the second before I mix it into the pre melted, ready standing oils. That way I do not burn the milk, and keep a nice creamy ebony colour to my milksoaps.
Also do not cover up, as there is a danger of the soap heating up and burning during the gelling phase.  

Man kan også marmorere sæben.
Nu skal den bare modne.

2 kommentarer:

 1. Hej
  Jeg laver også selv sæbe. Jeg har dog meget svært ved at finde en hel firkantet form. Hat du selv lavet den du har af træ? Og hvad er det for noget papir du bruger i formen?
  Jeg har altid brugt en silikone form til rugbrød men vil gerne have en helt firkantet

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld det tog så længe at svare. Jeg har selv lavet den af gamle brædder fra en palle. Papiret er ikke papir, men et stykke dækkeserviet. Silikoneforme er gode, men den her er endnu bedre.

   Slet